Jongetje speelt drums als voorbeeld van Ontdek Muziek

Gezond muziek maken

Categorie:
Home Nieuws Muziekles Gezond muziek maken

Gezond muziek maken: 6 x Tips!

In onze lessen besteden we veel aandacht aan een gezonde speelhouding. Je vraagt je misschien af: kan muziek maken dan ook ongezond zijn? Ja, zeker! Blessures kunnen gemakkelijk ontstaan als je veel speelt in een verkeerde houding. Denk bijvoorbeeld aan pijnlijke polsen bij slagwerkers, gespannen schouders bij zangers en blazers, of nekklachten bij gitaristen.

Met deze tips verklein je het risico op blessures

1. Houding
Begin pas als je er klaar voor bent. Heeft je kruk de juiste hoogte? Staat je standaard goed afgesteld? Check dit voor je begint met musiceren.

2. Ontspan je spieren
Trek je je schouders op bij een snelle passage? Sta je met overstrekte knieën? Wees je bewust van spierspanning tijdens het spelen en neem de tijd om te ontspannen.

3. Adem
Besteed aandacht aan een rustige ademhaling. Adem gelijkmatig en hou je adem niet in bij een lastige passage.

4. Aandacht voor bladmuziek 
Zorg dat je niet hoeft te turen naar je bladmuziek omdat het te klein is, te donker of omdat een aantekening onduidelijk is. Turen belast je nekspieren.

5. Geluid en gehoorbescherming
Onze oren zijn zeer gevoelige en bijzondere zintuigen. Als muzikant kun je snel last krijgen van overbelasting door te hard geluid. Bij Planck zijn er geluiddempende maatregelen genomen om het geluidsniveau in de lokalen te beperken. Ook thuis kun je maatregelen treffen, bijvoorbeeld door met demping te spelen of door 75% van de tijd zachtjes te spelen en 25% van de tijd op volle sterkte. Speel je vaak in een groep of versterkt? Dan is het aanschaffen van persoonlijke gehoorbescherming, zoals oordoppen, een verstandige investering om je gehoor te beschermen.

6. Sociale veiligheid
Gezond muziek maken gaat niet alleen over fysieke gezondheid. Bij Planck vinden we het ook belangrijk dat jij je op je gemak voelt tijdens de lessen, zodat je optimaal kunt genieten van muziek maken! Het is belangrijk om je uit te spreken. Geef het bijvoorbeeld aan bij je docent als je iets niet begrijpt. Stel haalbare doelen, leg de lat niet te hoog, en wees trots op de vooruitgang die je boekt!