WEEK VAN HET GEZOND MUZIEK MAKEN
Van 3 tot en met 7 februari staat in de muzieklessen bij Planck de Week van het Gezond Muziek Maken centraal. Tijdens deze week besteden onze muziekdocenten extra aandacht aan het belang van gezond muziek maken. Maar kun je dan ook ongezond muziek maken? Absoluut! We leggen het graag uit.
HOUDING: BEGIN PAS ALS JE ER KLAAR VOOR BENT
- Check je instellingen: Is je kruk op de juiste hoogte? Staat je standaard goed afgesteld? Zorg dat alles comfortabel is voordat je begint.
Ontspan je spieren: Trek je je schouders op bij een snelle passage of sta je met overstrekte knieën? Let op je spierspanning en neem de tijd om te ontspannen.
Adem rustig: Zorg voor een gelijkmatige ademhaling en houd je adem niet in bij moeilijke passages.
Let op je bladmuziek: Zorg dat je bladmuziek duidelijk en goed verlicht is. Turen naar kleine noten of onduidelijke aantekeningen kan je nekspieren belasten.
Wil je meer weten over een gezonde houding bij jouw instrument? Bespreek het gerust met je docent!.
GELUID: BESCHERM JE GEHOOR
- Je oren zijn gevoelige zintuigen en kunnen snel overbelast raken door te hard geluid. Bij de Muziekschool zijn geluiddempende maatregelen getroffen om het volume in de lokalen te beperken. Ook thuis kun je actie ondernemen:
- – Speel met demping of verdeel je oefentijd, bijvoorbeeld ¾ zachtjes en ¼ op volle sterkte.
- – Speel je versterkt of in groepsverband? Investeer in gehoorbescherming, zoals oordoppen, om je gehoor te behouden.
GEVOEL: VOEL JE OP JE GEMAK
Een fijne sfeer tijdens de les is essentieel. Stel realistische doelen, leg de lat niet te hoog, en geef je grenzen aan bij je docent.
EEN GEZONDE BASIS VOOR MAXIMAAL MUZIEKPLEZIER
Door aandacht te besteden aan houding, geluid en gevoel creëer je een fijne en gezonde omgeving om van muzieklessen te genieten. Samen maken we muziek maken nóg fijner!